VanSpeykWheels

Hoe kies ik nieuwe wielen? Deel 1. Start met de banden

Vóór dat iemand bij mij komt, met de vraag of ik een geschikte wielset voor hem/haar kan maken, is vaak een heel proces vooraf gegaan, totdat het besluit is gevallen om nieuwe wielen te kopen. Een nieuwe wielset kost geld, heb ik het echt nodig of wil ik het graag gewoon omdat ik het mooi vind? Ga ik voor carbon of voor aluminium? Hoeveel moet ik hier nou aan uitgeven? Allemaal vragen die uit rede of emotie beantwoord zijn. Maar waar moet een wielset aan voldoen? Hoe kies ik wat bij mij past? De juiste volgorde is van buiten naar binnen werken.

Dynaplug ParkTool TB-2
Met een Dynaplug dicht je gaten die te groot zijn voor de sealant

Welke banden heb ik nodig voor mijn racefiets/mountainbike etc?

De banden, maat en type, bepalen wat voor soort velgen je nodig hebt. Uiteraard moet het allemaal in je frame en vork passen, maar wij concentreren ons hier op de wielen. Je hoeft niet super exact te weten wat je gaat gebruiken, maar een bandbreedte opgeven – niet een band breedte, maar een bandbreedte, je weet wel, een min-max, afijn je snapt hem wel – is een goede uitgangspunt.

Een 25-28mm race band gedijt beter op andere velgen dan een woon-werk of gravel band van tussen de 30 en 40mm. Het is dus niet noodzakelijk om de trends van vandaag te volgen om een zo breed mogelijk velgbed op te zoeken. Als snelheid op redelijk asfalt, op 25mm banden, voor jou belangrijk is, is een velg met een externe breedte van 25mm en intern rond de 18-19mm, een uitstekende keus. Ga je meer voor comfort en/of gravel, dan zijn de bredere velgen een betere keus.

Bepaal dus eerst voor jezelf waar je de wielen, voornamelijk, voor gaat gebruiken en welke banden daar het beste bij passen

Tubeless of niet?

Dat maakt tegenwoordig – meestal – niet uit. Bijna alle losse velgen van de laatste jaren zijn geschikt voor zowel clinchers – banden die een binnenband nodig hebben – als tubeless banden. Uitzondering hierop zijn hookless velgen, deze kom je sneller tegen bij carbon velgen en zijn meer gewoon in de MTB wereld, waarbij brede velgen meer de norm zijn. Bij hookless velgen is het gebruik van een tubeless ready band een vereiste. Let wel op dat dit wel kan bij jouw beoogde band. Continental GP5000 TL raadt dit ter strengste af, om een voorbeeld te noemen.

Wil je voor jezelf uitmaken of tubeless voor jou geschikt is neem dan een kijkje op cycloworld.ccDit artikel geeft een mooi overzicht weer van de voor en nadelen van tubeless en wat je daarbij nodig hebt om de overstap te maken.

Stans Valve Core Remover
Gereedschap om de ventielkern te kunnen verwijderen

Deel 2, Welke velgen moet ik kiezen voor mijn handgespaakte wielen?

In deel 2 van deze serie gaan we verder in op de keus van velgen en naven. Tot snel.